March 4, 2017

2016年1月環遊世界拍攝節目期間,收到電郵邀請透過博客分享工作經驗,即時聯想至轉型為自由工作者兩年多以來,收過不少查詢關於成為主持的方法和技巧,發現越來越多人厭倦無法上游的生活,渴望衝出圈圈,做一隻自由自在的小鳥。既然如此,不如一次過回應問題,由我的生活態度「盈悠」說起:

我眼中的「盈」,是一隻隨性又帶點急性的兔子,受到《龜兔賽跑》的故事啟發才不敢懶惰,變得Work Hard Play Hard,隨著興趣努力向前,每次完成任務之後,又再尋求新的刺激。中學時期,她對數理無限熱衷,不自覺是一隻求分數的鴨仔;考上大學之後,她轉戰傳理,決定...

March 4, 2017

早前接愛財經專訪的節錄:

苗條為食妹

由做主播,到做司儀、拍攝旅遊節目,呢幾年身形仍然苗條的黃紫盈,點睇都唔似個為食妹? 但佢不諱言自己一日可以「食好多餐」,喺日本讀書時,每逢見到未食過的食物,都會買嚟食。雖然有時會「中伏」,唔係吓吓食中好嘢,但食過好嘢,必定推介畀朋友,結果肥咗5公斤返香港。

鍾意飲飲食食的黃紫盈,一直想喺飲食業大展拳腳,早排同一名對酒有專業認識的拍檔,喺觀塘開咗間酒窖,叫做皇后酒窖,主要賣德國酒,主打白酒、朱古力香味紅酒、朱古力奶酒、果香味葡萄酒等。

Sell酒唔離地

識酒之人,當然對酒有追求,而一般人對酒亦有自己的需要,...

Please reload

Featured Posts

盈悠の真情?假意?

May 9, 2015

1/6
Please reload

Recent Posts

December 7, 2019

November 9, 2019

September 7, 2019

April 6, 2019

Please reload

Archive
Please reload